Twee judoka's voeren een judo grondtechniek uit

Judo

🥋

Zin om mee te doen?

gratis INITIATIE

Wat is judo?

Judo is een eeuwenoude krijgskunst uit Japan, waarbij de nadruk ligt op zowel fysieke als mentale discipline.

Je leert hoe je andere mensen op een vriendelijke manier kunt laten vallen of onder controle kunt houden. Dit wordt gedaan door middel van verschillende worpen, grepen, kanteltechnieken en verwurgingen, die vaardigheid en timing vereisen om effectief toe te passen. Wat judo uniek maakt, is het concept van “juist gebruik van energie“, waarbij een judoka de kracht van zijn tegenstander gebruikt om hem te beheersen, eerder dan puur op eigen kracht te vertrouwen.

Lees meer over judotechnieken op deze pagina.

Ook mentale krachten zoals respect, samenwerking en zelfbeheersing zijn echter belangrijk. Het gaat er niet alleen om om te winnen, maar ook om plezier te hebben en beter te worden, zowel in je lichaam als in je hoofd!

Graden

Bij judo worden de verschillende niveaus in vaardigheden aangegeven door de kleur van de band.

Lees meer over het behalen van judograden op deze pagina.

Obi (gordels) voor budō (Japanse gevechtssporten) in de kleuren van kyu graden, via Wikipedia.

Competitie

In judo kun je ook meedoen aan wedstrijden, waar je kunt laten zien wat je hebt geleerd. De winnaar zal niet alleen zijn wie de sterkste is, maar ook om wie slimme technieken gebruikt en respectvol is naar de tegenstander.

Judo heeft ook een levendige wedstrijdomgeving, zowel op lokaal als internationaal niveau, met verschillende gewichtsklassen en regels voor sportief gedrag, zodat je vaardigheden op een gezonde manier kunnen getest worden. Misschien kun je zelfs dromen van een medaille op de Olympische Spelen!

Lees meer over judocompetitie op deze pagina.

Highlight reel van Matthias Casse, meervoudig wereldkampioen judo